

Суулгалт
Суулгалт өвчин гэж юу вэ?
Өдөрт хоёр ба түүнээс олон удаа хэлбэржээгүй, шингэн төлөвтэй өтгөн гарахыг суулгалт гэж тодорхойлдог.
Суулгалт өвчнөөр өвдсөн үед бидний бие организмын бүх системийн үйл ажиллагаанд шаардлагатай шингэн, шим тэжээлийг алддаг. Энэ нь бие махбодид тэнцвэргүй байдал үүсгэж дараах шинж тэмдгүүд илэрдэг.
Үүнд:
- Дотор муухайрах,
- Толгой эргэх,
- Бие сулрах,
- Хэвлийгээр өвдөх,
- Хэвлийгээр базлах,
- Гэдэс дүүрэх,
- Шингэн алдах,
- Суулгах
Суулгалт нь гэдэсний салст бүрхэвчийг цочроодог шимэгч хорхой, вирусын халдварын улмаас ихэвчлэн үүсдэг бөгөөд өөр олон шалтгаантай байдаг.

Суулгалт өвчний шалтгаанууд
Ротавирус, норовирус, вируст гастроэнтерит зэрэг вируст халдварууд, бактерийн халдвар, түүний дотор Salmonella болон E. Coli зэрэг паразит халдваруудаас суулгалт өвчин ихэвчлэн шалтгаалдаг.
Ротавирус нь дэлхий даяар цочмог суулгалт өвчний хамгийн түгээмэл шалтгаан болдог. Өвчний хяналт, урьдчилан сэргийлэх төвүүдийн мэдээлснээр энэ халдвар нь 5-аас доош насны хүүхдүүдийн эмнэлэгт хэвтэх 40 орчим хувийг үүсгэдэг.
Дэлхий даяар суулгалт өвчнөөр нас барж буй хүмүүсийн ихэнх нь бохирдсон усны хангамж, ариун цэврийн шаардлага хангаагүйгээс үүдэлтэй байдаг.
Хүндрэлүүд
Суулгалт нь шингэн алдалтыг үүсгэж, эмчлэхгүй бол амь насанд хүртэл аюултай. Шингэн алдалт нь ялангуяа хүүхэд, өндөр настан, дархлаа султай хүмүүст аюултай.
Насанд хүрэгчдийн шингэн алдалтын шинж тэмдэг
- Хэт их цангах
- Хуурай ам, хуурай арьс, хуурай салст бүрхэвч
- Шээс бага эсвэл огт байхгүй
- Сул дорой байдал, толгой эргэх эсвэл толгой өвдөх
- Ядрах
- Зүрхний цохилт нэмэгдэх
- Биеийн жин буурах
Нярай болон бага насны хүүхдийн шингэн алдалтын шинж тэмдэг
- Гурав ба түүнээс дээш цагийн дотор нойтон живхгүй байх.
- Хуурай ам, хэл.
- 39 хэмээс дээш халуурна.
- Нулимсгүй уйлах
- Нойрмоглох, хариу үйлдэл үзүүлэхгүй байх эсвэл цочромтгой болох
- Гэдэс, нүд, хацар хонхойх

Урьдчилан сэргийлэлт
Халдварт суулгалт өвчнөөс урьдчилан сэргийлэхийн тулд гараа сайтар угаах.
Гараа зохих ёсоор угаахын тулд:
Байнга угаах, хоол хийхээс өмнө болон дараа нь гараа угаах, түүхий махтай харьцсаны дараа, бие засах, живх солих, найтаах, ханиалгах, нусаа нийсний дараа гараа тогтмол угаах.
Хамгийн багадаа 20 секундын турш савангаар хөөсрүүлж гараа угаах.

Эх сурвалж:
https://www.healthline.com/health/diarrhea
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diarrhea/diagnosis-treatment/drc-20352246



















